【学术讲座】巨能久|绩效评估、管理对冲和契约终止
日期: 2021-10-11

讲座题目:Performance Evaluation, Managerial Hedging, and Contract Termination

讲座嘉宾:巨能久 上海高级金融学院金融学教授、Ph.D. 项目学术主任

讲座时间:2021年10月18日(星期一)上午9:30~11:30

讲座地点:腾讯会议 (ID:134 747 129)

嘉宾简介:

巨能久教授现任上海高级金融学院金融学教授、Ph.D. 项目学术主任。2005-2013年他曾任香港科技大学金融学副教授,1998-2005年曾任马里兰大学(学院公园校园)金融学助理教授。巨能久教授的研究领域包括衍生产品定价、动态资本结构、金融计量经济学、模糊偏好下的决策、连续时间代理模型等。他的研究论文发表在诸多国际著名学术期刊,如 Econometrica, Review of Financial Studies, Journal of Financial Economics, Management Science, Journal of Financial and Quantitative Analysis, and Journal of Business 等。他获得计算智能金融会议首次最佳学生论文奖(1998,纽约市)。巨教授与两位合著者,Hui Chen 和 Jianjun Miao 共同获得2009年中国国际金融会议TCW最佳论文奖。巨能久教授在上海高级金融学院讲授《投资学》、《金融衍生品》等课程。巨能久教授具有非常丰富的教学经验,包括为马里兰大学MBA项目讲授的《股票估值》课程,为马里兰大学和香港科技大学本科生开设的《投资及投资组合管理》课程,为香港科技大学本科生讲授的《期货及期权》课程,以及马里兰大学金融经济学博士课程以及香港科技大学的连续时间金融博士课程。巨能久教授于1998年获得加利福尼亚大学伯克利分校金融学博士学位,1993年获得密歇根州立大学物理学博士学位。

Abstract:

We develop a dynamic model where a CARA principal contracts with a CARA agent to operate a firm. The agent, protected by limited liability, trades privately a market portfolio to hedge market risk in his compensation. When the liquidation cost of the firm is proportional to its size, principal manages the termination risk by loading the contract with a positive market component which alleviates termination risk in normal market conditions, but makes termination more likely after negative shocks. The optimal contract displays a dynamic mixture of absolute and relative performance evaluations, and is implemented through capital structure featuring a dynamic deferred compensation account.